Geplande Totale Heupprothese

Gepubliceerd sep. 18, 23
6 min read

Artrose/slijtage Aan De Heup

Dit kan twee oorzaken hebben: Sommige spieren raken verkort door de operatie. Door te trainen kunnen deze spieren weer op lengte komen en verdwijnt het gevoel van beenlengteverschil (Vervanging heupgewricht - Algemene informatie). Voor een goede stabiliteit en beweeglijkheid van uw nieuwe heup is het soms niet mogelijk om een prothese te plaatsen zonder een beenlengteverschil te veroorzaken.

Een beenlengteverschil tot twee centimeter komt ook voor bij mensen die niet geopereerd zijn zonder dat ze er last van hebben. Als u toch last heeft van het verschil in lengte, kunt u een inlegzooltje in uw schoen gebruiken (tot een centimeter). Soms is het nodig hier nog een hakverhoging aan toe te voegen door de schoenmaker.

Versleten HeupHeupslijtage En Heupprothese

We doen dit pas na ongeveer drie maanden, omdat dan pas duidelijk is of het beenlengteverschil blijvend is. NB: schoenaanpassingen om een beenlengteverschil te corrigeren worden alleen door de zorgverzekeraar vergoed als het verschil groter is dan drie centimeter. Luxatie van de prothese (heup uit de kom): De heupkop kan uit de heupkom schieten (luxatie).

Heupinjectie Arthrografie

Daarom krijgt u leefregels en adviezen mee naar huis - slijtage knie. Als u zich daaraan houdt, is de kans op luxatie klein. Als de heup toch uit de kom schiet, zal de heup weer in de kom geplaatst moeten worden op de Spoedeisende Hulp. Soms moet dit onder algehele narcose op de operatiekamer gedaan worden.Een korte ziekenhuisopname is dan vaak noodzakelijk. Wanneer luxaties vaker dan een keer optreden, kan het zijn dat u 12 weken een brace moet dragen. Bij de operatie kan een scheurtje in het bot ontstaan. Afhankelijk van de plaats en de grootte van het scheurtje, kan het zijn dat u uw been de eerste tijd niet of minder mag belasten, zodat het scheurtje goed kan genezen.

Loslating van de prothese is een natuurlijk proces, dat geleidelijk optreedt door een reactie tussen de prothese en uw botten. Als de prothese los gaat zitten, moet deze vervangen worden door een nieuwe (vaak grotere) prothese. We noemen dit een revisie-operatie. Bij ongeveer 3 op de 100 geopereerde patiënten is vervanging nodig binnen 15 jaar na het plaatsen van de eerste heupprothese.

Versleten Heup

- Doorligplekken (decubitus). Door bedrust en druk op de huid kunnen al binnen 24 uur na de operatie drukplekken (doorligplekken) ontstaan, vooral bij de hiel en het zitvlak (stuitje). Wanneer u op deze plekken pijn of een branderig gevoel merkt, meld dit dan bij de verpleegkundige. Door uit bed te komen of steeds anders te gaan liggen kunt u ervoor zorgen dat u geen drukplekken krijgt. Een nieuwe heup (heupprothese).

- Verwardheid (delier). Kwetsbare patiënten kunnen verward raken door de narcose, de pijnstilling en de operatie. Dit proberen we zo snel mogelijk te verbeteren met (aanpassing van) medicijnen en algemene maatregelen. Als u bij de operatie een blaaskatheter krijgt, kunt u een blaasontsteking oplopen. Versleten heup. Om dit te voorkomen krijgen patiënten bij deze operatie in principe géén blaaskatheter, behalve als het medisch noodzakelijk is.

U krijgt hiervoor al tijdens de operatie pijnstillers. Na de operatie vragen we u een paar maal per dag naar de pijn en passen zo nodig uw pijnmedicatie aan. Als u toch nog te veel pijn heeft, moet u altijd een verpleegkundige waarschuwen - Heup, nieuw, dagbehandeling. Door de narcose kunt u last hebben van misselijkheid, moeilijke stoelgang of moeilijk plassen.

Behandeling - Totale Heupprothese

Als artrose of slijtage van de heup zich uitbreidt, nemen de klachten toe. Behandeling met medicijnen en fysiotherapie helpen dan vaak niet meer. Ook afvallen heeft niet altijd het gewenste effect. Pijn is de voornaamste reden om een heupprothese te plaatsen. Als u een heupprothese krijgt, dan vervangt de chirurg tijdens een operatie uw heupgewricht door een kunstheup.

Voor de operatie ontvangt u de eerste (online) vragenlijst (Wat is een totale heupprothese?). Het is belangrijk dat u deze invult. U ontvangt dezelfde (online) vragenlijst drie maanden en elk jaar na de operatie. Zo kunnen wij uw herstel volgen, het effect van de behandeling evalueren en in de jaren na de operatie eventuele problemen met de prothese opsporen.

De anesthesioloog is de medisch specialist die zorgt voor de verdoving tijdens de operatie en goede pijnstilling na de operatie. Beide afspraken vinden op één en dezelfde dag plaats, maar op verschillende locaties binnen de polikliniek. Het vooronderzoek door een anesthesioloog van de afdeling anesthesiologie vindt plaats op de POS-poli (route L, receptie 30 op de 2e etage).

Herstel Na Plaatsing Van Een Heupprothese

Heupprothese Nieuwe Heup - OrthopedieHoe Kan Ik Voor Heupartrose Behandeld Worden?

Het vooronderzoek bestaat uit een gesprek, een lichamelijk onderzoek, een gezondheidsvragenlijst en indien nodig aanvullend onderzoek, zoals een hartfilmpje en bloedonderzoek - Vervanging heupgewricht - Algemene informatie. Ook wordt besproken welke vorm van verdoving (anesthesie) u tijdens de operatie krijgt. Patiënten die een totale heupprothese krijgen, krijgen bij voorkeur een verdoving via een ruggenprik (spinale anesthesie), zodat u na de operatie zo snel mogelijk weer kunt mobiliseren.

Heup, Nieuw, DagbehandelingKnieoperatie

Verder krijgt u twee recepten, waarmee u een neuszalf (Bactroban®) en desinfecterende zeep (Hibiscrub®) kunt ophalen bij de apotheek. heup operatie. Het is de bedoeling dat u de neuszalf en desinfecterende zeep 5 dagen gaat gebruiken, startende een dag voor uw operatie. De reden hiervoor is de kans op infectie bij de operatie verder te verkleinen.

Mocht dit niet lukken, geeft u dit dan tijdig door aan een verpleegkundige van de verpleegafdeling - Heupprothese, totale polikliniek versie. Probeer in uw omgeving hulp te regelen, bijvoorbeeld van uw partner, familie, vrienden of buren. Zij kunnen nodig zijn voor vervoer of hulp in huishoudelijk werk, maar zijn ook belangrijk om alle informatie op te slaan.

Aandoening: Revisie Heupprothese

Dit betekent dat uw knieën negentig graden gebogen zijn. Uw voeten moeten op de grond kunnen staan. Vraag eventueel de thuiszorg om advies. Zorg voor stevige schoenen, die goed om uw voet sluiten. Instappers zijn handig. Zorg ervoor dat u paracetamol in huis heeft. Zorg voor een toiletverhoger en eventueel blokken voor onder uw bed om het bed op stoelzithoogte te brengen.

Een aantal afspraken met de thuiszorg zijn vaak pas tijdens de opname mogelijk. Het ziekenhuis heeft een bezoekregeling (dagelijks van 15:00-20:00 uur). Geef deze alvast door aan uw bezoekers. Ontdekt u een wondje aan een van uw benen, bent u ziek of onzeker of u de operatie wel door moet laten gaan, neem dan tijdig contact op met de polikliniek orthopedie (Is mijn heupprothese toe aan vervanging?) - Meteen naar huis na een totale heupprothese.

Zorg voor een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit overzicht kunt u eventueel opvragen bij uw eigen apotheek. Als u eigen tanden en kiezen heeft, raden wij aan om voor de opname naar de tandarts te gaan. Zo krijgen eventuele gaatjes of ontstekingen geen kans om een infectie te geven.

Heupinjectie Arthrografie

Heupprothese Nieuwe Heup - OrthopedieTotale Heupoperatie Met Nieuwe Techniek

Er zijn een aantal zaken die u mee moet nemen naar het ziekenhuis: Persoonlijke artikelen, zoals bijvoorbeeld nachtkleding, toiletartikelen, kamerjas, pantoffels, ondergoed, leesbril, boek, tijdschrift, schrijfspullen, handwerk of spelletje, wat geld (maar niet te veel). Op de dag van de operatie begint u al te oefenen met uit bed komen en lopen (Totale heupprothese).


knieprothese

Tot twee uur voor de operatie mag u alleen de volgende heldere vloeibare dranken drinken: water, thee (met suiker, geen melk!) of aanmaaklimonade (slijtage knie). Wordt u ’s ochtends geopereerd, dan is het makkelijk om na het slapen gaan niet meer te eten. Als u ’s middags wordt geopereerd, dan mag u ’s ochtends tot zes uur voor de operatie een licht ontbijt eten.

Meer van Kliniek

Navigation

Home

Latest Posts

Heupprothese, Totale Polikliniek Versie

Published Sep 26, 23
6 min read

Behandeling - Heup Artrose

Published Sep 25, 23
6 min read

Heupprothese - De Voorste Benadering

Published Sep 24, 23
6 min read